ONS GEDRAG WORDT BEPAALD DOOR PRIKKELS
ZINTUIGLIJKE PRIKKELVERWERKING
Volgens psycholoog George Miller komen er per seconde 4.2 miljoen prikkels op ons af. Van binnen- en van buitenaf; inwendige en uitwendige prikkels. Ze prikkelen de zintuigen en beïnvloeden ons gedrag. Hoe we reageren verschilt per persoon. Het is afhankelijk van onze prikkelgevoeligheid en de mate waarin we prikkels kunnen verwerken.
ONZE ACHT ZINTUIGEN
- ZICHT - zien/visueel
- GEHOOR - horen/auditief
- TAST - voelen/tactiel
- REUK- ruiken/olfactorisch
- SMAAK - proeven/gustatorisch
- SPIEREN EN PEZEN - beweging- en houdingszin/proprioceptief
- EVENWICHTSORGAAN - vestibulair/evenwicht
- INTERNE WAARNEMING - interne organen/interocepsis (hoger, dorst, pijn)
ONDER- EN OVERPRIKKELING
Zintuiglijke prikkels zijn nodig om te groeien en te ontwikkelen. De verwerking van prikkels kost energie en je hebt rust nodig om te herstellen. Bij een juiste hoeveelheid prikkels voel je je lekker, maar bij te weinig prikkels ga je je vervelen en bij te veel prikkels ervaar je stress en ontstaat overprikkeling. Als je niet in staat bent de prikkels goed te verwerken, kunnen onder- en overprikkeling gedragsproblemen veroorzaken.
PRIKKELVERWERKING EN GEDRAGSPROBLEMEN
Zintuiglijke informatie van het lichaam en de omgeving verwerken we vanuit ons centrale zenuwstelsel. Bewust en onbewust reageren we voortdurend op de prikkels die via onze zintuigen binnen komen. Als je moeite hebt de informatie te filteren en daar in het dagelijkse leven last van hebt, ben je hypogevoelig (ondergevoelig) of hypergevoelig (overgevoelig). De prikkelverwerking verloopt niet naar behoren en dat kan voor gedragsproblemen zorgen. Dat kan zo'n grote impact hebben dat je aan het overleven in plaats van leven bent.
Anderen bekeken ook:
DRIE METHODEN VOOR EEN PERSOONLIJKSIGNALERINGSPLAN VAN ONDER- EN OVERPRIKKELING: WERKBOEK, KAARTSPEL EN TRAINING
Werkboeken
In het werkboek voor kinderen en jongeren gaan ze bij elk zintuig ontdekken hoe dit bij hen werkt. Ze worden zich bewust van de eigen prikkelverwerking. In het handboek voor begeleiders staat duidelijk hoe je aan het werk kunt met de werkboeken om tot een Prikkelprofiel te komen.
Kaartspel
Met de Prikkelprofiel kaartenset maak je samen het kind of jongere een individueel signaleringsplan van prikkels. Het kaartspel helpt om bepaald gedrag inzichtelijk te maken en te ontdekken wat ten grondslag ligt aan eventuele gedragsproblemen.
Training
We verzorgen trainingen op locatie. In de training krijg je uitgebreid uitleg over hoe de prikkelverwerking werkt en ga je aan het werk met de werkboeken en het kaartspel. Zodat je hierna meteen in de praktijk aan de slag kunt met het Prikkelprofiel.
Nynke Zuurmond is de drijvende kracht achter het Prikkelprofiel. Zij geeft workshops aan leerlingen in de klas, aan professionals uit het werkveld en aan schoolteams en ouders. Vanuit haar eigen vakgebied en ervaring helpt zij je graag de methode efficiënt en doeltreffend in te zetten.