Kaartspel prikkelsignalering

SPELENDERWIJS TOT EEN VOLLEDIG PRIKKELSIGNALERINGSPLAN

Het kaartspel ondersteunt de Prikkelprofiel werkboeken en is geschikt voor kinderen en jongeren van 8 tot 16 jaar.
Spelenderwijs komt het kind samen met een leerkracht, docent, ouder of begeleider tot een
volledig signaleringsplan van prikkels. Leuk, eenvoudig en doelgericht!

HOE WERKT HET KAARTSPEL?

De basisvragen in deze kaartenset onderzoeken wat het kind of tiener voelt, denkt en doet wanneer hij of zij zich relaxed voelt, overprikkeld raakt of onderprikkeld is. De antwoorden geven inzicht in de mate van onder- of overprikkeling en welke interne en externe processen zich daarbij afspelen.

Samen ontdek je waar het kind behoefte aan heeft als hij of zij overprikkeld raakt. Oplossingen om de overprikkeling te voorkomen of de balans weer te herstellen, komen binnen handbereik.

Via gesprekskaarten, gevoelskaarten en gedragskaarten maak je samen met het kind een op hem of haar afgestemd prikkelsignaleringsplan.

DE KAARTEN IN HET SPEL

Groen, oranje, rood;
Iedereen kan overprikkeld worden. Maar bij de ene persoon gebeurt dat sneller dan bij de ander. Overprikkeling gaat in 3 fasen:
Groen: Je voelt je oké, je voelt je relaxed en kan nog goed nadenken
Oranje: Je raakt al een beetje overprikkeld en je vindt alles al wat moeilijker worden
Rood: je bent overprikkeld en weet het even niet meer. Je kan niet meer goed nadenken, bent nog gevoeliger voor alle prikkels om je heen en word misschien boos, bang of verdrietig.

Vier kaarten met basisvragen en honderdnegenzestig kaarten waarin kinderen en jongeren woorden krijgen voor wat ze denken, voelen, doen en wat ze graag zouden willen. Met deze kaarten analyseer je situaties die kinderen en jongeren hebben ervaren en vind je oplossingen om zodat ze weer snel naar groen kunnen komen.

 

Deze mensen gingen je voor:

Mathilde Kremer
Orthopedagoog-generalist
Oprichter Het Kind Centraal

Ingrid
Moeder van Iris

Geanna
Locatie Coach
Pedagogisch medewerker

Anderen bekeken ook:

DRIE METHODEN VOOR EEN PERSOONLIJK
PRIKKELSIGNALERINGSPLAN

Prikkelprofiel Werkboek

Werkboeken

In het werkboek voor kinderen en jongeren gaan ze bij elk zintuig ontdekken hoe dit bij hen werkt. Ze worden zich bewust van de eigen prikkelverwerking. In het handboek voor begeleiders staat duidelijk hoe je aan het werk kunt met de werkboeken om tot een Prikkelprofiel te komen.

Kaartspel Prikkelprofie 2l

Kaartspel

Met de Prikkelprofiel kaartenset maak je samen het kind of jongere een individueel signaleringsplan van prikkels. Het kaartspel helpt om bepaald gedrag inzichtelijk te maken en te ontdekken wat ten grondslag ligt aan eventuele gedragsproblemen.

20210330_Prikkelprofiel_Logo voorstel

Training

We verzorgen trainingen op locatie. In de training krijg je uitgebreid uitleg over hoe de prikkelverwerking werkt en ga je aan het werk met de werkboeken en het kaartspel. Zodat je hierna meteen in de praktijk aan de slag kunt met het Prikkelprofiel.


Nynke Zuurmond is de drijvende kracht achter het Prikkelprofiel. Zij geeft workshops aan leerlingen in de klas, aan professionals uit het werkveld en aan schoolteams en ouders. Vanuit haar eigen vakgebied en ervaring helpt zij je graag de methode efficiënt en doeltreffend in te zetten.

CONTACTGEGEVENS

Reggelaan 50
8033 AW Zwolle

Tel. 06-12217999
info@autismepositief.nl

Prikkelprofiel is onderdeel van: